fbpx

Szabad-e kerékpározni, futni, kirándulni nov 11-től?

Szabad-e kerékpározni, futni, kirándulni nov 11-től?

Nagyon sok igaz és igaznak vélt információval találkozunk az interneten, főleg a közösségi médiában, ezért azt gondoltuk, összeszedjük az érvényben lévő szabályokat, korlátozásokat és megnézzük mit szabad és mit nem. 

Számos korlátozás lépett életbe mától, ezek közül az alábbiak segítenek megválaszolni a kérdésünket, hogy szabad-e szabadidős sporttevékenységeket végezzünk, és ha igen milyen feltételekkel:

 • “Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.”   Ez alól kivétel az alábbi esetek:
  • “a) egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal,
  • b) munkavégzés céljából,
  • c) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából és
  • d) a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott
   • da) edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából,
   • db) edzés vagy sportrendezvény helyszínére közlekedés céljából,
   • dc) edzés vagy sportrendezvény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából”
  • “kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.”

   A fenti időszakban történő lakóhely elhagyást igazolni kell tudni. Ha valaki munkavégzés (b pont) vagy versenysport (d pont) okán szegi meg a kijárási tilalmat, az okot a Kormány oldaláról letöltött dokumentummal igazolnia tudni kell. Más igazolás csak akkor elfogadható, ha tartalmi elemei megegyeznek a közzétettel! 

 • “Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók
  e tevékenységükben nem korlátozhatóak.”
 • “A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat,
  könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.”
 • “Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.”
 • “Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.”


  Tehát: engedélyezett az egyéni szabadtéri sport
  (futás, kerékpározás, kirándulás, stb), azonban maximum 10 fős csoportban, magánrendezvényként. (Magánrendezvény akkor, ha egy nem nyilvános felületen, nyilvánosan nem elérhető és megtekinthető módon kerül megrendezésre. pl: Felhívod a barátodat, hogy sétáljatok együtt egyet a Börzsönyben, és a két család, 7 fő elmentek kirándulni.  Amennyiben ezt a facebookon teszed eseményként, már nem biztos, hogy megállja a helyét a dolog, nyilvános esemény tekintetében pedig biztosan nem. A javaslatunk azonban, hogy kizárólag egy háztartásban élők csináljanak közös szabadtéri (és beltéri) programokat, és a barátokkal online tartsátok a kapcsolatot.
  Tilos azonban szabadtéren (és zárt térben is, természetesen) nem egyéni sport (foci, kosárlabda, stb) űzése, valamint nem tudtok sportlétesítményeket, mozikat, színházakat, uszodákat, stb… látogatni.
  A maszkviselés tekintetében egyetlen változás lépett életbe, miszerint, a 10.000főnél nagyobb településeken, a település önkormányzatának polgármestere jogosult, hogy saját hatáskörben eldöntse, hogy kell-e és ha igen, mely közterületeken maszkot viselni.
  Szabadtéri sporttevékenység közben, azonban továbbra sem kötelező a maszk viselése!

Részletesebb és további hiteles információkat az éjszaka megjelent Magyar Közlönyben olvashattok, mely online is megtekinthető. 
Reméljük, segíteni tudtunk kicsit kiigazodni. Továbbra is vigyázzatok magatokra és legyetek a szabadban, de csak a családdal. 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn